ČLÁNEK

Překvapení se nekonalo. Švédové porazili Švýcary 4:2, v semifinále vyzvou Kanadu

09.08.2017 | Klára Petrásková

Jak Švédi, tak Švýcaři věděli, že poslední zápas skupiny A už nebude mít vliv na jejich umístění. Zatímco Švédsko mělo jistotu postupu do semifinále z 1. příčky, hráči ze země helvétského kříže věděli, že skončí čtvrtí. Možná i proto nebyl zápas provázen většími emocemi, za celých šedesát minut totiž sudí vyloučili pouze tři hráče. Švédové prošli základní skupinou bez ztráty bodu a v semifinále vyzvou tým Kanady.

Zápas č. 9  •  st 9.8.2017  •  15:30  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Švédsko
4:2
( 2:1, 2:1, 0:0)
Švýcarsko
Švédsko: Hellsten – Johansson (C), Ginning, Boqvist, Sandin, Fransson, Andersson, Granberg – Hållander, Bäck, Wernblom (A) – Jakobsson, Olofsson (A), Fagemo – Eriksson, Gustafsson, Berggren – Westfält, Nässén, Lilja – Finn Olsson.
Švýcarsko: Charlin – Henauer, Gross (A), Kälin, Berni (C), Moser, Prysi, Wyss, Aebischer – Patry, S. Schmid (A), Gerber – Calzimiglia, Wetter, Oana – Vouillamoz, Nussbaumer, Verboon – Schwab, Wüest, Kiener.
Branky a asistence: 5. Ginning (Berggren), 9. Berggren (Gustafsson), 22. Fagemo (Boqvist), 34. Hållander (Wernblom, Boqvist) – 4. S. Schmid (Gerber, Patry), 35. Vouillamoz (Nussbaumer).
Střely: 34:26 (17:5, 11:8, 6:13).
Vyloučení: 3:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Pražák, Kika – Jindra, Zíka. Diváků: 200.

Fotogalerie

 

Komentář

Oba týmy se na ledě ještě nestačily pořádně ohřát a švédský gólman už musel lovit kotouč zpoza svých zad. Jeremi Geber totiž šikovně prostrčil puk na volného Sandra Schmida, jenž nastavil hůl a trefil odkrytou část švédské klece – 0:1. Odpověď Tre Kronor na sebe ale nenechala dlouho čekat, už po 55 vteřinách totiž bylo vyrovnáno. Adam Ginning zamířil z pravého kruhu a dělovkou nedal švýcarskému brankáři šanci – 1:1.

A švédští reprezentanti byli i nadále při chuti. David Gustafsson sebral za bránou kotouč a bez většího rozmýšlení ho zametl do předbrankového prostoru. Tam byl připraven Jonatan Berggren, který pohotovým příklepem dostal Švédy do vedení – 2:1.

Po přestávce to pak byli znovu hokejisté ze Skandinávie, kdo skóroval. Adam Boqvist našel krásnou průnikovou nahrávkou Samuela Fagema, který udělal pár rychlých kroků a z pravého kruhu se nemýlil – 3:1. I nadále byli herně o něco aktivnější Švédové, a tak krátce po polovině utkání slavili další zásah. V závaru na Charlinově brankovišti se nejlépe zorientoval Filip Hållander, jenž i pod ležícími těly dokázal propasírovat puk za brankovou čáru – 4:1.

Gólově bohatý duel pokračoval přesným zásahem Švýcarska. Od levého mantinelu obdržel přihrávku do středu kluziště Mathieu Vouillamoz, s ničím se nepáral prudkou švihovkou snížil na 4:2. Za tohoto stavu také hráči odešli po čtyřiceti odehraných minutách do kabin.

Na rozdíl od předchozích třetin, ta poslední nepřinesla žádnou rychlou branku. Více aktivity vyvíjeli v útočném pásmu Švédové, hráči Švýcarska ale jejich pokusy zdárně mařili. První přesilovka přišla na řadu až ve 46. minutě nechybělo mnoho k tomu, aby ji Švýcaři proměnili v branku, od modré čáry ale přízemní rána jen zazvonila o tyč.

Na švédských hokejistech bylo vědět, že už se nechtějí za každou cenu hrnout do útoku. Pečlivě bránili a zbytečně neriskovali, což Švýcarům ztížilo cestu do útočného pásma. Švýcarská šance přišla spolu s další početní výhodou, která byla několik vteřin dokonce dvojnásobná, i tu ale Skandinávci dokázali ubránit. Gólový účet zápasu se tak zastavil na čísle šest, 4:2 ve prospěch Švédska.

Ohlasy trenérů

Torgny Bendelin (Švédsko): Dali jsme čtyři góly, což je dobré, ale i přesto nejsem spokojený s úrovní hry, kterou jsme předvedli. Měli jsme nějaké přesilovky? Neměli. Proč? Protože jsme si nevytvořili dost šancí. Odehráli jsme tři zápasy ve třech dnech a všechny vyhráli, což je pozitivní. Ale i když jsme dnes vyhráli, chtěl bych zapomenout na náš výkon.
Thierry Paterlini (Švýcarsko): Byla to vyrovnaná hra. Hráli jsme proti Švédsku, které je jedním z nejlepších týmů na turnaji. Chtěli jsme mít dobrý pohyb a udržet rytmus. Hráli jsme na čtyři lajny, což fungovalo celkem dobře. Koncem zápasu jsme měli hodně šancí, v přesilovce jsme trefili tyč. Kdybychom dali gól, mohlo to být 4:3 a možná bychom vyrovnali. Ale neskórovali jsme a Švédové vyhráli.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.