ČLÁNEK

Češi ve strhujícím duelu těsně nestačili na USA

31.07.2021 | Dominik Dubovči

Vyrovnaný duel plný šancí na obou stranách a zajímavých individuálních výkonů. Tak vypadala česká generálka před turnajem proti USA. Svěřenci Jakuba Petra v ní nakonec po tvrdém boji podlehli 3:5.

Zápas č. 0  •  so 31.7.2021  •  18:30  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Česko
3:5
( 0:1, 1:1, 2:3)
USA
Česko: Špunar – Čech, Alscher, Prčík, Němec, Puchala, Cibulka, Hrdlička, Dobeš – Kulich, Šapovaliv, Slavíček, Hujer, Sapoušek, Rymon, Šalé, Jecho, Formánek, Soukup, Šmajda, Bareš.
USA: Szyszka (31. McNicholas) – Livanavage, Brzustewicz, Borgesi, Healey, Dorrington, Bocharov, Rinzel – Plante, Abraham, Hayes, Deangelo, Lund, Aegerter, Clark, Knuble, Finley, Steenari, Laylin, Devlin.
Branky a asistence: 37:48 Jecho (Prčík; 5/5), 41:47 Prčík (Petr; 5:5) 52:26 Sapoušek (4/5) – 19:57 Hayes (Abraham, Bocharov; 4/4), 20:51 Lund (Hayes, Plante; 5/4), 48:29 Clark (Knuble; 5/5), 49:53 Plante (5/4), 58:49 DeAngelo (Livanavage; 5/6).
Střely: 35:23 (11:7, 9:6, 15:10).
Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0.
Rozhodčí: Čech, Skopal – Komínek, Vašíček.. Diváků: 515.

Fotogalerie

 

Komentář

Přátelské utkání začalo ve vysokém tempu. Češi i Američané předváděli boj o každý metr ledu, první nebezpečnou střelu ale zaznamenal až ve čtvrté minutě Kulich. Chvíli poté byli za zdržování hry poprvé vyloučeni Američané, díky čemuž měli více práce oba brankáři.

A paradoxně nejdříve Jan Špunar. Po nečekaném odrazu puku u modré čáry se do brejku dostal Brennan Ali, který však střílel pouze do ramene českého brankáře. Následně mohli otevřít skóre zápasu otevřít také Češi, když přečíslení dvou na jednoho zakončoval Kulich.

Americký brankář nicméně pohotově zasáhl, stejně jako později proti Cibulkovi a Soukupovi. Častá vyloučení na obou stranách způsobila, že se hra neustále přelévala ze strany na stranu. K vidění byly důrazné souboje i časté individuální chyby. Vyrovnaný stav ale nevydržel.

Tým USA se totiž v samotném závěru třetiny blýskl rychlým brejkem, který úspěšnou střelou k tyči proměnil Gavin Heayes. A stejný talent na sebe upozornil hned po přestávce střelou ze strany. Tu ještě Špunar vyrazil, na přesilovkovou souhru Američanů už byl ale krátký. Na 2:0 tak v čase 20:51 zvýšil Cam Lund.

Čechy jeho branka ochromila, v souhře i bránění se jim nedařilo. Samostatný únik Jimmyho Clarka naštěstí pro ně Špunar zneškodnil vyrážečkou. Domácí se nakonec oklepali, do předbrankových šancí se dostali Šalé i Rymon. V nejlepší pozici po křižné přihrávce se pak ocitl Soukup, který však mířil jen do betonu Szyszky.

Americkou jedničku v polovině utkání vystřídal McNicholas. A již po sedmi minutách v kleci inkasoval, když od modré vypálil Prčík, jehož střelu tečoval pod horní tyč Adam Jecho. Češi ve zlepšeném pohybu pokračovali i po přestávce a jejich snaha se vyplatila už v čase 41:47. Přes amerického obránce se prosadil Dominik Petr, který z otočky předložil skvělý křižný pas pro Matěje Prčíka. Ten už se zblízka nemýlil a srovnal na 2:2.

Následně měli víc ze hry Češi, jenže v 49. minutě se do přečíslení dostali hned tři Američané a Jimmy Clark jednoduše zakončoval do prázdné. Jen o 84 vteřin později pak z úhlu uspěl Zam Plante, jehož přihrávku si do vlastní klece srazil Hujer. Domácí se ale nevzdali, v oslabení ujel všem soupeřům Robin Sapoušek a bekhendem snížil na 3:4.

Více však čeští mladíci nezvládli. Naopak, při závěrečné hře bez brankáře se prosadil DeAngelo. Češi si tak na první vítězství z Břeclavi si tak musí počkat minimálně do příštího týdne.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (Česká republika): „Zápas nám ukázal přesně to, co jsme potřebovali. Skrz utkání byl vidět progres, kluci reagovali na naše pokyny. Udělali jsme ale také zbytečné chyby. Škoda, jinak jsem s výkonbem poměrně spokojený. Dělali jsme soupeři problémy aktivním pohybem a forčekingem, získávali jsme kotouče. To jsou všechno situace, ze kterých nejlepší týmy dávají góly, jenže my je nedáváme. Efektivita určitě rozhodla.“

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??