ČLÁNEK

Rusko otočilo nepříznivě se vyvíjející utkání se Švédskem a zahraje si finále

06.08.2021 | Matyáš Kainz

Břeclavské semifinále ovládlo po dramatickém vývoji Rusko, které prohrávalo již 2:4, ale dokázalo nepříznivý vývoj utkání otočit a postupuje do sobotního finále. To se odehraje v Piešťanech, jelikož rozjeté Slovensko jednoznačně zvítězilo nad Finskem a bude hrát o zlato v domácím prostředí.

Zápas č. 15  •  pá 6.8.2021  •  19:00  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Rusko
7:5
( 1:2, 3:1, 3:2)
Švédsko
Rusko: S. Ivanov – Maljavin, Kudrjacev, Sapunov, Duda, Remezovskij, Guljajev, Baraboša – Davydov, Perevalov, Kvočko – Mičkov, Mirošničenko, Grigorjev – Gazizov, Trikozov, Děmidov – Sinjatkin, Larkin, Rogovskij – But.
Švédsko: H. Hävelid – Good Bogg, Salomonsson, M. Hävelid, Pettersson, Odelius, Fransson, Degnell – Carlsson, Östlund, Lekkerimäki – Öhgren, Bystedt, Hemström – Born, Wagner, Rudslätt – Jansson, Palsson, Jonsson – Almgren.
Branky a asistence: 15. Larkin, 22. Perevalov (Grigorjev, Gazizov), 26. Mičkov (Perevalov), 38. Grigorjev (Gazizov, Perevalov), 45. Rogovskij (But), 46. Mičkov (Sinjatkin, Trikozov), 60. Gazizov - 9. Lekkerimäki (Wagner), 12. Lekkerimäki, 22. Lekkerimäki (Östlund, Hävelid), 24. Öhgren (Hemström), 55. Bystedt (Hemström, Hävelid)
Střely: 48:26 (11:8, 22:9, 15:9).
Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Pražák, Pešina - Klouček, Špůr. Diváků: 422.

Fotogalerie

 

Komentář

Úvod utkání byl z obou stran takticky svázaný. Švédsko začalo aktivněji, do první větší příležitosti se však dostalo v páté minutě Rusko. Larkin mohl jít se svým spoluhráčem do úniku dva na jednoho, rozhodl se ale zakončit individuálně a brankáře Hävelida nepropálil.

O tři minuty padl první gól utkání. Zpoza branky našel Fabian Wagner rychlým pasem před brankou Jonathana Lekkerimäkiho, který rozvlnil síť. V polovině první třetiny mohlo Rusko srovnat krok. Dělovku Perevalova i dorážku Kvočka dokázal ale švédský brankář vytěsnit brankář Tří korunek.

Švédové tlak ustáli a odskočili do dvoubrankového vedení. Jonathan Lekkerimäki dostal přihrávku na modrou čáru, vybruslil si do lepší pozice a zavěsil. Ivanov se za střelou jen ohlédl. Rusku se ještě do konce třetiny podařilo snížit. Po chybě v rozehrávce se k puku dostal Daniil Larkin a tohohle zaváhání využil.

V samém začátku druhé třetiny přišly tři rychle po sobě jdoucí branky. Po nahození Grigorjeva se prosadil Alexandr Perevalov. Hned po vhazování se Švédové vydali do útoku a po deseti sekundách si vzali vedení zpět. Hattrick dokonal Jonathan Lekkerimäki. Tři korunky následně vstřelily další branku a odskočily do dvougólového vedení. Liam Öhgren po přesné přihrávce od Linuse Hemstöma nekompromisně zakončil.

Po dvou brankách Švédů se Rusko dostalo opět více do hry a po několika šancích se dočkalo kontaktní branky. Matvej Mičkov si v samostatném úniku bez problému poradil s Hävelidem. Rusko postupně přebralo otěže hry. Velké příležitosti měli a Larkin a Perevalov. Ani jeden z nich se ale neprosadil.

Vyrovnávací branka přišla až necelé čtyři minuty před koncem. Alexandr Perevalov vyslal na branku střelu, kterou následně ve skrumáži před brankou dorazil Daniil Grigorjev. Před koncem druhé části se mohli ruští mladíci dostat do vedení. Střelu Perevalova jen tak tak vychytal brankář Hävelid.

Po dvou minutách třetí třetiny mohl Švédsko do vedení poslat Filip Bystedt. Skóre se ale nezměnilo a vedení se ujal ruský výběr, který vstřelil dvě rychlé branky. Nejprve se dorážkou před brankou prosadil Ilja Rogovskij. Poté po souhře se Sinjatkinem zvýšil na 6:4 Matvej Mičkov.

Rusko bylo dvěma rychlými brankami nabuzené a vytvářelo si další slibné příležitosti. Změnit skóre mohli Mirošničenko nebo But, ani jeden se však nedokázali prosadit a zápas definitivně zlomit na svou stranu.

Příležitost na zdramatizování závěru utkání měl Rudslätt, jenže orazítkoval pouze beton brankáře Ivanova. Kontaktní branka padla o chvíli později. Filip Bystedt po krásné souhře s Hävelidem a Hemströmem zakončil do zcela odkryté branky.

Švédsko se v závěru snažilo o vyrovnání a odvolalo brankáře, čehož dokázalo Rusko využít. Do prázdné branky se prosadil Gazizov, a potvrdil tak ruskou vstupenku do finále. 

Ohlasy trenérů

Vladimir Filatov (hlavní trenér Ruska): Na začátku jsme byli dole, ale postupně jsme se ale dostali zpátky na vlnu. Dostali jsme soupeře pod tlak a udělali vše pro vítězství. Ve finále narazíme na Slovensku. Podíváme se na ně na videu a zanalyzujeme si jejich hru, abychom byli připraveni.

Magnus Hävelid (hlavní trenér Švédska): Za normální situace, když vedete o dva góly, můžete trošku zvolnit. Ale Rusové jsou velmi silný tým a skóre se obracelo rychle, na jednu nebo druhou stranu. V koncovce jsme byli blízko k vyrovnání při hře bez brankáře. Líbil se mi náš herní přístup, jsem na kluky hrdý. Můžeme být na pár hodin zklamaní, ale musíme už dívat do budoucnosti. Čeká nás zápas o bronz. Je super, že budeme hrát proti Finům, dlouho jsme s nimi neutkali.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??