ČLÁNEK

Naděje na výhru zhasly v úvodu třetí části. Češi končí na turnaji šestí

06.08.2021 | Adéla Kvapilová

Poslední střetnutí na turnaji nedopadlo pro české mladíky podle jejich představ. Přestože s výběrem ze Spojených států drželi v průběhu první a na počátku druhé periody krok, od poloviny zápasu už to byla jiná písnička. Veškeré naděje na páté místo zmařil úvod závěrečné dvacetiminutovky, během kterého Američani odskočili na rozdíl tří branek. Češi se tak na turnaji musí spokojit s šestou příčkou.

Zápas č. 13  •  pá 6.8.2021  •  15:30  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Česko
4:6
( 1:1, 1:2, 2:3)
USA
Česko: Schnattinger – Čech, Prčík, Alscher, Němec, Cibulka, Krajčík, Hrdlička – Kulich, Šapovaliv, Jecho – Hujer, Sapoušek, Slavíček – Šalé, Petr, Rymon – Bareš, Soukup, Šmajda – Formánek.
USA: Marks – Livanavage, Brzustewicz, Borgesi, Healey, Dorrington, Bocharov, Rinzel, Laylin – DeAngelo, Aegerter, Knuble – Plante, Abraham, Hayes – Clark, Ali, Lund – Devlin, Steenari, Finley.
Branky a asistence: 15. Kulich (Šapovaliv), 21. Petr (Alscher, Šalé), 49. Hujer (Hrdlička), 56. Kulich (Prčík) – 7. Knuble (Brzustewicz, Bocharov), 28. DeAngelo (Brzustewicz, Bocharov), 33. Knuble (Bocharov, DeAngelo), 41. DeAngelo, 42. Devlin (Brzustewicz), 59. Knuble (Abraham, DeAngelo)
Střely: 20:39 (10:12, 2:12, 8:15).
Vyloučení: 6:7. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Komínek, Rožánek. Diváků: 300.

Fotogalerie

 

Komentář

Odpolední duel o celkové páté místo se od počátečního buly nesl na svižné vlně. Zhruba od třetí minuty začali na ledě dominovat američtí mladíci, kteří svým tempem dostali Čechy pod tlak. Skóre se otevřelo v sedmé minutě během přesilové hry Spojených států. V předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval Cole Knuble, jenž zasunul odražený kotouč za Schnattingera.

Češi se po inkasované brance snažili co nejrychleji oklepat a najít odpověď, nicméně je při průstupu pásma zlobila nepřesnost přihrávek. Nakonec se ale dočkali a v 15. minutě po vyhraném vhazování se u puku ocitl Jiří Kulich, který z bezprostřední blízkosti srovnal na 1:1. Ihned poté zahrozil forvard Sam Rinzel, jehož průnik zastavil až český strážce, jenž se i v následujících minutách poměrně zapotil. Další gól už nepadl, a tak byl po počáteční periodě stav nerozhodný.  

Do prostřední části vstoupila aktivněji družina Jakuba Petra, které hrálo do karet i špatné střídání hokejistů USA, za nějž byli potrestáni dvouminutovým trestem. Čeští mladíci nabídnutou výhodu bleskově využili a po bombě Dominika Petra z vrcholku pravého kruhu otočili vývoj utkání na svou stranu.

Postupem času se ale duel české osmnáctce začal vymykat z rukou a mnohem dravěji se prezentovali Američani. Ve 28. minutě usedl za katr Marek Alschler, což se nakonec stalo pro české mládežníky osudné. V téže minutě po povedené kombinaci vypálil z první Mikey DeAngelo, čímž vrátil svůj tým zpět do zápasu. Spojené státy ale na tempu nepolevily a v čase 32:16 přidaly třetí branku. Znovu to byl Cole Knuble, jenž objetím brány zamotal českým bekům hlavu natolik, že zůstal nepokrytý a prudkou ranou zavěsil kotouč pod břevno. Do kabin tak odcházel s vedením 3:2 tým ze zámoří. 

V úvodu třetího dějství přišla pro domácí celek ledová sprcha. Schnattinger si za bránu vyjel pro nahozený kotouč, jenže ten se nečekaně odrazil před českou svatyni, kde najíždějícímu Mikeu DeAngelovi nestálo nic v cestě. O necelé dvě minuty později se Američani radovali už popáté. Tvrdou střelu od modré tečoval těsně před maskovaným mužem Luke Devlin.

Čeští mladící se ale nechtěli vzdát bez boje a nadále podnikali nebezpečně výpravy k Marksovi. Těsně před polovinou poslední dvacetiminutovky se jejich počínání vyplatilo. Jakub Hujer střelou z mezikruží rozvlnil síť v americké kleci a snížil stav z pohledů domácích na 3:5. Necelých pět minut před závěrečnou sirénou se podařilo Čechům nepříznivý stav ještě poupravit. Během početní převahy číhal u levého kruhu osamocený Jiří Kulich, který pohotovou střelou na bližší tyč snížil na rozdíl jednoho gólu. Poslední slovo v utkání nakonec řekli Američané, konkrétně Cole Knuble, který v čase 58:27 zkompletoval svůj hat-trick. Zámořský celek tak po vítězství 6:4 obsazuje páté místo, Česká republika končí na turnaji šestá. 

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (hlavní trenér České republiky): Je brzy po utkání, nechci být nepříjemný. Bylo to jasné. Američani nás přebruslili, byli silnější. To, že mají dovednosti, jaké mají, víme. Celkově byli v zápase výrazně lepší. Je to pro mě trochu zklamání. Byl to zápas o páté místo, ale v téhle době jsme rádi za každé utkání. Na druhou stranu se nám někteří hráči odkryli, což nám může pomoc do dalších nominancí směrem k sezóně.

J. D. Forrest (hlavní trenér USA): Vždy když Češi hrají doma, není to s nimi jednoduché. S naším výkonem jsme byli po většinu hry spokojeni. Třetí třetina byla těžká, udělali jsme několik chyb a soupeř jich využil a snížil. Celkově se mi ale líbilo, jak kluci hráli. Myslím, že jsme se během celého týdne zlepšili. Celkově je tento turnaj špičkový, konkurence je navíc v této věkové skupině velmi dobrá. Hlinka Gretzky Cup je navíc fantasticky zorganizovaný, města i hotely jsou super, všichni jsou velmi vstřícní - i proto sem rádi jezdíme. Přál bych si, abychom dosáhli na lepší výsledek, ale je to těžký turnaj a nám se vymstil jeho nepovedený začátek.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??