ČLÁNEK

25. finále Memoriálu Ivana Hlinky. Ukončí Švédi dominanci Javorového listu?

15.08.2015 | Václav Petrů

Břeclav - Ve finále jubilejního pětadvacátého ročníku Memoriálu Ivana Hlinky se střetnou sedminásobní obhájci titulu Kanaďané s tradičně silnými Švédy. Tři korunky se pokusí v Břeclavi navázat na osm roků starou výhru na prestižním mládežnickém turnaji, kdy narušily hegemonii Javorového listu. Oba týmy se střetly již letos ve skupině A, dlouho vyrovnané utkání zvítězili Kanaďané těsně 2:0.

Jestli je nějaký soupeř, který má velkou šanci zastavit osmiletou kanadskou dominanci na Memoriálu Ivana Hlinky, jsou to právě Švédi. Alespoň soudě dle pohledu do minulosti. Za posledních jedenáct let to byl pouze tým tří korunek, který jako jediný dokázal kromě vládnoucí Kanady vyhrát Memoriál Ivana Hlinky. Stalo se tak v roce 2007, kdy se turnaj konal v Hodoníně. Švédi jsou rovněž posledním týmem, který dokázal za poslední roky porazit Kanadu v základní skupině. Severské reprezentaci se to povedlo před dvěma lety, kdy zdolala v Břeclavi Kanadu v poměru 4:3. Obě mužstva se střetla v jihomoravské skupině i letos a opět se jednalo o vyrovnaný zápas. Hráči Javorového listu sice vstřelili úvodní branku ve 12. minutě, když se prosadil Mike McLeod, následně ovšem v defenzivním utkání nemohli přidat další a až do poslední minuty, v níž vstřelil uklidňující gól William Bitten, se Kanaďané strachovali o výsledek.

Těžká semifinále

Hokejisté Švédska i přes prohru s Javorovými listy postoupili po výhrách nad Švýcarskem a Českem do semifinále, kde udolali severského rivala Finsko v poměru 2:1 a po čtyřech letech si zahrají finále Memoriálu. Základ výhry Švédska položil v pátečním severském derby svým vynikajícím výkonem gólman Filip Gustavsson, který z 39 střel soupeře pustil za svá záda pouze jeden kotouč. Právě Gustavsson je jediným gólmanem turnaje, jenž doposud nastoupil ke všem zápasům svého týmu. O vítěznou branku se postaral ve 47. minutě nejproduktivnější Švéd William Fällström.

Kanaďané cestou do finále neprohráli jediný zápas. Ve skupině postupně zdolali Česko se Švédskem a deklasovali Švýcarsko. Velkou prověrkou byl pro hráče Javorového listu semifinálový duel s houževnatým Ruskem. Kanadské útoky narážely na vynikajícího ruského brankáře Vladislava Suchačeva, který polapil 46 střel soupeře, přičemž inkasoval jedinou branku. Duel dospěl do samostatných nájezdů, kde byl jediným úspěšným exekutorem Nolan Patrick. Teprve šestnáctiletý rodák z Winnipegu, který by se mohl stát jedničkou draftu 2017, je nejproduktivnějším Kanaďanem na turnaji, když ve čtyřech zápasech nasbíral tři branky a přidal dvě asistence. Finálový zápas letošního Memoriálu Ivana Hlinky začíná v břeclavské Ice Bors Areně v 17:10.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??