ČLÁNEK

V Edmontonu představili Hlinka Gretzky Cup

02.03.2018 | Tisková zpráva

Liběna Hlinková a generální sekretář ČSLH Martin Urban se zúčastnili tiskové konference, na níž představili viceprezident a výkonný ředitel Edmonton Oilers Bob Nicholson spolu s legendárním Waynem Gretzkym podobu turnaje osmnáctiletých hokejistů, který se bude poprvé hrát pod názvem Hlinka Gretzky Cup.

Záznam z tiskové konference včetně rozhovoru s Waynem Grtezkym najdete na http://www.rogersplace.com/news-media/, záznam z ceremoniálu, při němž vhodila Liběna Hlinková s Waynem Gretzkym slavnostní buly před zápasem NHL Edmonton Oilers – Nashville Predators v Rogers Place najdete zde.

Hlinka Gretzky Cup proběhne 6. – 11. srpna 2018 v Edmontonu a Red Deer. Ve skupině A se v edmontonském Rogers Place utkají celky Kanady, Slovenska, Švédska a Švýcarska, zápasy skupiny B s účastí České republiky, Finska, Německa a Ruska proběhnou v nedávno otevřené Servus Areně v Red Deer. Semifinálová utkání a souboje o medaile bude hostit Rogers Place.

Na spolupráci při pořadatelství tradičního turnaje se Český svaz ledního hokeje, Slovenský svaz ledního hokeje, Hockey Canada a Oilers Entertainment Group dohodly v loňském roce – původní Memoriál Ivana Hlinky získal záštitu nejlepšího hokejisty historie, nový název Hlinka Gretzky Cup i nové logo. Na základě dohody, uzavřené s platností do roku 2022, se uskuteční v letech 2018, 2020 a 2022 v Kanadě, zatímco v letech 2017, 2019 a 2021 v České republice a na Slovensku.

Hlinka Gretzky Cup je považován vedle mistrovství světa za nejkvalitnější turnaj osmnáctiletých hokejistů. Pravidelně se ho účastní reprezentace České republiky, Finska, Kanady, Ruska, Slovenska, Švédska, Švýcarska a USA. Turnaj navazuje na Pacifický pohár, pořádaný od roku 1991, od roku 1997 převzaly jeho pořadatelství Česká republika se Slovenskem a od roku 2005 se hrál pod názvem Memoriál Ivana Hlinky především v Břeclavi, Piešťanech nebo Bratislavě. Nejúspěšnějším účastníkem je s 21 prvenstvími Kanada. Mladí čestí hokejisté se na turnaji prosazují především v posledních letech – v roce 2016 ho poprvé vyhráli, v letech 2014 a 2017 vybojovali druhou a v roce 2013 třetí příčku. Na nejprestižnějším mládežnickém turnaji se v minulosti představily hvězdy jako Sidney Crosby, Steven Stamkos, Jonathan Toews, Jevgenij Malkin, Alexander Ovečkin, Filip Forsberg nebo David Pastrňák.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??