ČLÁNEK

Hlinka Gretzky Cup se v srpnu 2018 uskuteční v Kanadě

01.03.2018 | Redakce

Hockey Canada a Oilers Entertainment Group s podporou Českého svazu ledního hokeje a Slovenského svazu ledního hokeje oznámily, že prestižní mládežnický turnaj Ivan Hlinka Memorial Cup byl přejmenován na Hlinka Gretzky Cup a v srpnu 2018 se uskuteční v kanadských městech Edmonton a Red Deer.

"Je skvělé, že se v Kanadě uskuteční tento turnaj s odkazem na Ivana Hlinku. Ivan a jeho rodina toho pro náš sport udělali opravdu hodně, a to nejen na Slovensku a v České republice, ale po celém světě, "řekl legendární hokejista Wayne Gretzky, který částečně převzal nad turnajem záštitu.

Formát turnaje se oproti posledním roků, kdy Memoriál Ivana Hlinky hostily Česká republika se Slovenskem, nemění. Od 6. do 11. srpna 2018 je na programu celkem 18 zápasů v Rogers Place v Edmontonu a zbrusu nové Servus aréně v Red Deeru.

"Děkujeme Českému svazu ledního hokeje a Slovenskému svazu ledního hokeje za konstruktivní spolupráci a máme radost, že mládežnické zápasy té nejvyšší kvality budou moct vidět i fanoušci v Kanadě,“ řekl Scott Smith, prezident a výkonný ředitel Hockey Canada. "Akce nyní nese jméno dvou hokejových hrdinů a věříme, že jejich poselství se díky této události bude šířit i mezi další generace hokejistů a fanoušků," dodal.

Hlinka Gretzky Cup patří společně s MS U18 mezi nejuznávanější turnaje v rámci kategorie hráčů do 18 let. Pravidelně se se ho účastní osm zemí - Kanada, Česká republika, Finsko, Rusko, Slovensko, Švédsko, Švýcarsko a USA.

Hlinka Gretzky Cup navazuje na Memoriál Ivana Hlinky, jehož předchůdci byly Světový pohár juniorů resp. Pacifický pohár, probíhající od roku 1991 v Japonsku, Mexiku a Kanadě. V letech 1997 – 2001 se v pořadatelství turnaje střídaly Česká republika se Slovenskem, od roku 2002 ho pořádaly společně. Jméno trojnásobného mistra světa a trenéra olympijských vítězů z Nagana nesl turnaj od roku 2004. V minulosti se na něm představily hvězdy jako Sidney Crosby, Steven Stamkos, Vincent Lecavalier, Jonathan Toews, Rick Nash, Taylor Hall, Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin, Mikael Granlund nebo Alexander Barkov.

Na základě dohody uzavřené do roku 2022 se turnaj uskuteční vždy v lichých letech (2017, 2019, 2021) v České republice a na Slovensku, zatímco v sudých ročnících (2018, 2020, 2022) v Kanadě.

Historicky nejúspěšnějším týmem turnaje je Kanada, která ovládla 21 z 27 ročníků. Česká republika v srpnu téměř navázala na největší úspěch v podobě zlata z roku 2016, když až ve finále nestačila právě na Kanadu.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??