ČLÁNEK

Jakub Petr před startem Hlinka Gretzky Cupu: Z týmu cítím obrovské nadšení a hlad po úspěchu

29.07.2021 | Johan Čáp

Česká reprezentační osmnáctka se v přípravném období před startem Hlinka Gretzky Cupu může pyšnit neporazitelnosti. Po třech výhrách ve Švýcarku pokračuje od úterý přípravou už přímo v Břeclavi, kde čeká národní tým v sobotu generálka proti USA. Podle hlavního trenéra Jakuba Petra nejsou Češi favority turnaje. Prozatím je však nad poměry spokojen s formou i atmosférou v týmu. V základní skupině by tak proti favorizovanému Finsku nebo Rusku neměl být pořádající tým bez šance. Bude český výběr černým koněm turnaje?

V úterý jste oznámil nominaci na Hlinka Gretzky Cup. Jak probíhalo skládání týmu?
Loňská sezóna byla nesmírně specifická. V tuzemsku byly mládežnické soutěže zastaveny a mnoho hráčů nemělo herní vytížení. Reprezentační sedmnáctka sehrála jen jeden dvojzápas ve Švýcarsku během léta. Hned po příjezdu z letošního mistrovství světa osmnáctek jsme si udělali velký soupis hráčů z Česka i ze zahraničních soutěží. Se seznamem nám kromě mého realizačního týmu pomohli i trenéři z českých klubů, kteří přidali své postřehy. Většina hráčů v tuzemsku odehrála loni třeba jen mezi třemi až šesti zápasy. I k tomu jsme přihlíželi. Oslovili jsme i naše spolupracovníky a pozorovatele ve Švédsku, Finsku, Švýcarsku a zámoří. Na přípravný kemp v Rokycanech jsme pak vybrali z tohoto širokého seznamu 30 hráčů a 4 brankáře. Stihli jsme pět tréninkových jednotek. při tvorbě nominace jsme obecně přihlíželi k fungujícím hráčským vazbám z klubové úrovně nebo reprezentace do 16 let. Ostatní hráči z širokého soupisu dostanou šanci v průběhu sezóny, jehož vrcholem je mistrovství světa. Finální nominaci na Hlinka Gretzky Cup se vytvořila po trojzápase ve Švýcarsku.

Ve Švýcarsku jste brali ze tří zápasů tři výhry. Kádr jste po těchto utkáních měnili minimálně. Znamená to tedy, že jste byli s výkony a souhrou spokojení?
Samozřejmě. Výsledkově to bylo skvělé. První utkání bylo sice takové divočejší. Vyhráli jsme, ale z trenérského pohledu to nebylo úplně ideální. Hlavně v defenzívě. Na videu a tréninku den poté jsme těmto herním činnostem věnovali větší porci času. Tým reagoval hned v dalším zápase, zapsali jsme čisté konto. Elitní lajny a hráči, kteří by měli rozhodovat naše zápasy, se předvedli obecně v dobrém světle. Kádr zatím velmi dobře funguje, reaguje na podněty, je z něj cítit nadšení a hlad po dobrém výsledku.

Co brankářský post – už máte vyjasněno, zda bude určena jasná jednička, nebo budete mít třeba rovnocennou dvojici?
Michael Schnattinger chytal úvodní duel ve Švýcarsku, ale byl to pro všechny první zápas sezóny, tak jsme z toho nedělali velké závěry, Nechali jsme jej chytat i třetí zápas. Do jednoho duelu nastoupil Jan Špunar, tradiční opora v předchozích reprezentačních cyklech. A předvedl skvělý výkon a čisté konto. Třetím vybraným je Štěpán Maleček. Jestli bude někdo z nich jasná jednička určíme až těsně před začátkem Hlinka Gretzky Cupu. Čeká nás ještě utkání s USA.

Už jste to zmínil, před startem Hlinka Gretzky Cupu váš čeká v sobotu od 18:30 v Břeclavi generálka s USA. Co si od utkání slibujete?
Jsem za něj velmi rád. Na kempu a ve Švýcarsku jsme viděli hráče jen v omezeném časovém prostoru, v aktuální formě. Sice jsme třikrát vyhráli, ale nechci výsledky přeceňovat. Hráči ukázali velké herní nadšení. Ale až právě zápas s USA hodně napoví.

Na Hlinka Gretzky Cupu budou nakonec až na Kanadu nejsilnější týmy světa. Do hlediště v Břeclavi může přijít až 3000 diváků. Jaké cíle jste si pro turnaj stanovili?
Nedokážu úplně odhadnout naši sílu v porovnání s ostatními výběry. Na ledě budou někteří hráči z letošního mistrovství světa osmnáctiletých. My sami máme v nominaci čtyři kluky, kteří na šampionátu hráli a logicky by měli patřit mezi opory. Snažíme se dostat do hráčů základní body našeho herního systému, mohli jsme si to otestovat už ve Švýcarsku, kde nám to výsledkově vyšlo. Věřím, že budeme hrát hokej na hranici svých možností. Navíc před diváky, kteří mohou konečně přijít do hlediště. Na druhou stranu – celý turnaj pořád musíme brát v kontextu minulé sezóny, která byla pro hráče nesmírně specifická.

Jak se vám pozdává břeclavská základní skupina? Bude Rusko její hlavní favorit?
Rusové mají velmi nabitý kádr, známá jména. Ale těžko říct, jaká bude realita. Papírově by měli být silní i Finové. Nejsme tudíž v roli favorita, nicméně může to být naše velká výhoda.

V Břeclavi je specifická atmosféra a prostředí. Často velké teplo, mokrý led. V minulosti se tak českému výběru několikrát povedlo sbornou nebo další velké favority přehrát. Nakolik může být domácí prostředí výhodné?
Podmínky budou v Břeclavi pro všechny stejné. Zažil jsem zde zápasy v letech 2013 a 2014, předtím i jako asistent u osmnáctky. Pokud se nám bude dařit, přijde i hodně diváků. Domácí prostředí a atmosféra může být našim šestým hráčem. Přeji si hlavně, ať jsme všichni zdraví a projdeme bez problému testováním.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??