ČLÁNEK

Aukce Gretzkyho dresu, v Břeclavi 3000 diváků. Co dalšího zaznělo na tiskové konferenci?

27.07.2021 | Dominik Dubovči

Necelý týden před začátkem Hlinka Gretzky Cupu mohli zástupci Českého hokeje oznámit podrobnosti k organizaci. Ta zatím probíhá bezproblémově. Jak by se ale postupovalo v případě nákazy v některém z týmů? A kdo daroval do dražby dres Waynea Gretzkyho? To i mnohem více dnes prozradila tisková konference v Praze.

Nelehkou práci měli v uplynulých měsících organizátoři Hlinka Gretzky Cupu. Vše se ale povedlo zařídit a navzdory pandemii koronaviru turnaj již brzy vypukne.

Konkrétně 2. srpna v české Břeclavi a slovenských Piešťanech. Obě dějiště přitom provázela nejistota.

Slováci totiž nedávno uzavřeli své hranice, což mohlo znamenat problém s cestováním jednotlivých týmů. „Kolegové ze slovenského svazu ale zařídili pro hokejisty výjimky, za což jim patří velký dík,“ řekl generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Stejně tak si vážil i práce českých kolegů, kteří hráčům nakonec dokázali zajistit ubytování v okolí Břeclavi. Po ničivém červnovém tornádu totiž v oblasti stále není dostatek ubytovacích kapacit.

A také proto se hokej rozhodl pomoci. Kanadský hokejový svaz ve spolupráci s tím českým věnoval do dražby podepsaný edmontonský dres Waynea Gretzkyho. Výtěžek z jeho prodeje následně poputuje na pomoc zasaženému regionu, tedy obcím na Hodonínsku a Břeclavsku.

Místním lidem by snad hokejový turnaj hráčů do 18 let mohl přinést i úlevu, potěšení. Na zápasy v Česku totiž po dlouhé době mohou diváci. Původně se počítalo se dvěma tisíci, po včerejším jednání vlády už je ale jasné, že číslo bude ještě vyšší.

Na hokej mohou jít s nasazeným respirátorem až tři tisíce diváků! „Zbytek kapacity v halách navíc mohou organizátoři zaplnit lidmi, kteří jsou očkovaní nebo nemoc v posledních 180 dnech prodělali,“ potvrdil sekretář Urban slova českého ministra zdravotnictví.

Pro ony tři tisíce nadále platí povinnost předložení jednoho ze čtyř dokumentů – negativní PCR test (starý maximálně 7 dní), negativní antigenní test (ne starší než 72 hodin), ukončené očkování (alespoň 14 dní od poslední dávky) nebo prodělání nemoci (ukončená izolace v posledních 180 dnech).

Vstupenky budou k prodeji pouze na Zimním stadionu v Břeclavi. Celodenní lístek stojí 120 korun, celoturnajová permanentka bude stát 420 korun.

Samotní sportovci budou testováni hned po příletu a ještě jednou před samotným turnajem.

Co kdyby se ale přeci jen nakazil některý z hokejistů? „Pokud by se objevil pozitivní případ, hráč by musel do izolace a spoluhráči by byli přetestováni. Na základě toho by pak bylo rozhodnuto o dalším postupu,“ vysvětlil Martin Urban.

Generální sekretář Českého hokeje však věří, že turnaj proběhne podle plánu. „Situace se rychle mění, takže máme připravené varianty, abychom na vývoj dokázali reagovat,“ ujistil Urban.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??