ČLÁNEK

​Uspěje Česko na Hlinka Gretzky Cupu? Tohle je Petrova nominace talentů

27.07.2021 | Dominik Dubovči

Už pouze jeden přípravný zápas čeká na český výběr před startem turnaje. Po dnešní tiskové konferenci už je navíc i jasné, kdo do něj v českém dresu vstoupí.

Trenér Jakub Petr totiž zveřejnil soupisku, která bude reprezentovat Česko na Hlinka Gretzky Cupu.

„Loňská sezóna byla velmi specifická. Mnoho hráčů loni odehrálo jen pár soutěžních zápasů. Vytvořili jsme tedy široký kádr hokejistů za zahraničí i tuzemska,“ popsal Petr, jak se rodila finální nominace.

Vždyť na kempu v Rokycanech měl k dispozici hned 30 hráčů do 18 let.

Jeho závěrečný výběr těch nejlepších se už dnes odpoledne sejde v Břeclavi, kde jej v sobotu čeká i poslední přípravný zápas před turnajem.

Po této generálce proti USA následně Češi ve skupinové fázi tradičního turnaje vyzvou Švýcarsko, Finsko a Rusko.

Koho tedy trenérský štáb vybral do konečné české nominace?

V brankovišti si největší důvěru získali Štěpán Maleček, Michael Schnattinger a Jan Špunar.

O zajištění defenzivního prostoru se pak budou starat obránci Marek Alscher, Tomáš Cibulka, Aleše Čech, Zdeňek Dobeš, Jakub Hrdlička, František Němec, Matěj Prčík a Denis Puchala.

Český tým by ale měl svou sílu ukazovat i směrem dopředu. To budou chtít potvrdit útočníci Adam Bareš, František Formánek, Jakub Hujer, Adam Jecho, Jiří Kulich, Dominik Petr, Dominik Rymon, Robin Sapoušek, Šimon Slaviček, Marek Soukup, Eduard Šalé, Matyáš Šapovaliv a Samuel Šmajda.

Nejmladším nominovaným hráčem je patnáctiletý Adam Jecho, který loni bojoval za Tapparu Tampere. Kromě něj hráli ve Finsku ještě dva další čeští hokejisté. Na soupisce je ale také pět hráčů, kteří mají zkušenosti ze zámoří.

Z českých týmů mají největší zastoupení ve výběru Karlovy Vary, které vychovaly hned čtyři mladé talenty.

„Přihlíželi jsme k vazbám, které fungovaly v minulosti v klubech i reprezentační šestnáctce,“  řekl trenér Petr.

A dodal: „Favoriti skupiny jsou jasní – Rusové a Finové. V Břeclavi jsou ale specifické podmínky a atmosféra. Může to být naše výhoda, náš šestý hráč. I v minulosti to český tým několikrát dokázal.“

Jak daleko zvládne v srpnovém turnaji Petrův tým dojít?

Nominace Česka na Hlinka Gretzky Cup 2021:

Brankáři: Michael Schnattinger (Kometa Brno), Jan Špunar (Olomouc), Štěpán Maleček (České Budějovice).

Obránci: Tomáš Cibulka (Liberec), František Němec (Kometa Brno), Denis Puchala, Matěj Prčík (oba Vítkovice), Marek Alscher (Portland/WHL), Aleš Čech (Oulu/Finsko), Zdeněk Dobeš (De Smet Jesuit High/USA), Jakub Hrdlička (Slavia Praha).

Útočníci: Jakub Hujer (Liberec), Marek Soukup (Plzeň), Matyáš Šapovaliv (Saginaw/OHL), Eduard Šalé (Kometa Brno), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Jiří Kulich, Robin Sapoušek, Dominik Rymon, Samuel Šmajda (všichni Karlovy Vary), Adam Bareš (Lahti/Finsko), Dominik Petr (Rauma/Finsko), Adam Jecho (Tappara Tampere/Finsko), František Formánek (Pardubice).

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??