ČLÁNEK

Švýcaři vybojovali v závěru turnaje výhru, Slováci končí poslední

11.08.2017 | Filip Ardon, Petr Pavlík

Bratislava - Ke svému závěrečnému duelu na Memoriálu Ivana Hlinky 2017 vyjeli hokejisté Švýcarska a Slovenka, kteří svedli tuhý boj o sedmou příčku v celkové tabulce turnaje. Domácí vykročili pravou nohou, jelikož ve třetí minutě zvedl ze sedadel místní fanoušky Oliver Okuliar. Hokejisté helvétského kříže se však postupem času zlepšovali, až se jim podařilo dokonat obrat. Slováci už nevyrovnali, a tak obsadí poslední pozici. Švýcarsko naopak končí na sedmé.

Zápas č. 1  •  pá 11.8.2017  •  15:30  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Švýcarsko
2:1
( 0:1, 1:0, 1:0)
Slovensko
Švýcarsko: A. Schmid (Charlin) – Aebischer, Berni, Gross, Henauer, Kälin, Moser, Wyss – Calzimiglia, Schwab, Gerber – Kiener, Nussbaumer, Oana – Patry, Pena Triana, S. Schmid – Verboon, Vouillamoz, Wetter – Wüest.
Slovensko: Vyletelka (Vojvoda) – Bučko, Dlugoš, Ilenčík, Kobolka, Turan, Vitaloš, Zekucia – Kupka, Džugan, Čederle – Faško-Rudáš, Hryzák, Kováčik – Melcher, Minko, Okuliar – Paulíny, Pjaták, Sarvaš – Šeliga.
Branky a asistence: 30. Schmid, 48. Pena Triana (Moser) - 3. Okuliar (Bučko, Sarvaš).
Střely: 19:24 (4:8, 8:7, 7:9).
Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0.
Rozhodčí: Baluška, Goga - Tvrdoň, Sinek. Diváků: 312.

Fotogalerie

 

Komentář

Utkání o sedmé místo bylo od samého úvodu hodně bojovné, přesto se podařilo Slovákům po necelých třech minutách připravit i pohlednou gólovou akci. Bučko vystartoval z obrany, podpořil útok a zpětnou přihrávkou předložil kotouč před brankoviště Oliveru Okuliarovi, jenž už zamířil přesně nad Schmidovo rameno. Švýcaři následně prověřili Vyletelku ostrou střelou během přesilové hry, ale hráči v bílém se dokázali ubránit a následně sami zahrozili, když Paulíny pálil z první z mezikruží. Kotouč mu ovšem sjel po čepeli a střela nebyla přesná.

Těměř jistému srovnání vzápětí zamezil slovenský gólman, který se bleskově přemístil a zastavil Kiennerovu dorážku směřující do odkryté klece. Po chvíli se ocitl v podobné pozici jako v úvodu Okuliar také Čederle, jeho pokus však skončil jen na betonech švýcarského gólmana. V závěru první periody pak Kováčik našel přihrávkou z pádu Faško-Rudáše, který zůstával osamocen před brankou, ani nadvakrát ale na Schmida nevyzrál.

Oproti předchozím zápasům vydržela Slovákům tentokrát bojovnost a aktivita i do druhé třetiny, a tak zakrátko hráli hokejisté v bílém přesilovou hru. Během ní dostal výbornou přihrávku před soupeřovu klec Melcher, Schmid si ale poradil s touto i s dalšími šancemi. Za podpory svých spoluhráčů poté navíc švýcarský brankář ubránil i další početní výhodu soupeře. A nejen, že se Švýcaři ubránili, během oslabení ujel Sandro Schmid sám na branku, rozhodil Vyletelku a poté bez problému zasunul puk do odkryté klece.

Slováci se následně ubránili dobře sehrané přesilovce Švýcarska převážně díky své obětavosti a zahrozit mohl z protiútoku Čederle. Ten si ovšem zapomněl puk za sebou a ze šance nic nebylo. Protože už se do druhé sirény žádná další útočná akce neurodila, šlo se do třetí části za nerozhodného stavu.

Závěrečná dvacetiminutovka přinesla o něco opatrnější hru než první dvě třetiny, a tak zpočátku nebyly k vidění žádné větší šance. Chvíli se drželi v útočném pásmu Slováci, chvíli Švýcaři. To se změnilo až po sedmi minutách hry, když svojí střelou o tyč rozvlnil síť Dylan Pena Triana. Ještě navýšit švýcarské vedení mohl zakrátko Sandro Schmid, toho ale vychytal dobře se přesouvající Vyletelka.

Ještě blíže třetí brance byl vzápětí Berni, jeho prudká rána však pouze rozezněla tyč. Slováci poté opět zlepšili svůj výkon a sahali po vyrovnání, Okuliarovu střelu však vykopl špičkou betonu Schmid. Úspěšný nebyl v samém závěru ani slovenský kapitán Faško-Rudáš, který z bezprostřední blízkosti nepřekonal soupeřova gólmana. Slováci tak završili turnaj porážkou a skončili až na úplně posledním místě, zatímco Švýcaři vybojovali sedmou příčku.

Ohlasy trenérů

Norbert Javorčík (hlavní trenér, tým Slovenska): "V utkání jsme si dokázali vytvořit několik dobrých šancí. Myslím si, že už pod dojmem, kdy jsme se dostali do hry, neprojevila se v hráčích bojovnost, kterou jsme do nich vtloukávali během turnaje. V tomto zápase chyběla. Nedokázali jsme využít toho, že Švýcarsko není až tak bruslařské mužstvo a aktivní, jako naši soupeři v základní skupině. Od začátku turnaje je náš největší problém útočná fáze, o tom samozřejmě víme. Budeme muset hodně pracovat. Některé herní situace jsme řešili moc složitě než bylo potřeba. Závěr nebyl z naší strany dobrý, řekneme si to s hráči, nechtěl bych tady něco říkat pod vlivem emocí. Náš nejlepší výkon jsme podali z zápase proti Kanadě, kde se naše bojovnost projevila nejvíce. Co se týče hodnocení turnaje, máme dokonalý přehled o hráčích a o jejich porovnání se světovou špičkou. V průběhu sezony musíme jednoznačně zlepšit bruslařskou připravenost hráčů a stavět především na týmovosti."

Thierry Paterlini (hlavní trenér, tým Švýcarska): "Slováci začali velmi dobře, s čímž jsme my měli trochu problémy. Nebyl jsem spokojen s intenzitou, kterou se tým prezentoval v první třetině. Ve druhé periodě se nám to podařilo zlepšit, zvýšili jsme důraz, intenzitu a fyzičnost. Dostali jsme se do brankových příležitostí, díky bohu se nám dvě podařilo využít. Kdybych měl zhodnotit celý turnaj, jak zápas s Čechy, tak s USA jsme měli dobře rozehrané, ale bohužel jsme z těchto utkání nedokázali vytěžit body. Dle mého názoru je na turnaji nejlepší Švédsko. V zápase s námi nevstřelilo tolik branek, což je pro nás malé pozitivum. Do budoucna však musíme zlepšit naši útočnou fázi."

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??