ČLÁNEK

Američané vydřeli výhru nad Švýcarskem a berou první body

08.08.2017 | Jonáš Majtyka

Břeclav - V souboji dvou zklamaných celků z prvního dne si tři body připsali hráči USA. Švýcaři sice předvedli velmi sympatický výkon a dlouho hráli s Američany nerozhodně, k bodům jim ale nakonec jedna branka chyběla.

Zápas č. 5  •  út 8.8.2017  •  15:30  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Švýcarsko
1:2
( 1:1, 0:1, 0:0)
USA
Švýcarsko: A. Schmid – Gross (A), Kälin, Berni (C), Aebischer, Moser, Prysi, Wyss – Oana, S. Schmid (A), Patry – Gerber, Wetter, Calzimiglia – Verboon, Nussbaumer, Vouillamoz – Kiener, Wüest, Pena Triana – Schwab.
USA: Kraws – Mackinnon, Ch. Krygier, Semik (A), Samuelsson, Demin, Krygier, Ferrandino – Lapointe (A), Hain, McLaughlin – Savage, Drury (C), Randl – Donovan, Hall, Haskins – Caponi, Jenkins, Meyer – Jensen.
Branky a asistence: 17. Wetter (Nussbaumer) – 2. Drury (Samuelsson), 38. Hall (Lapointe, Semik)
Střely: 16:31 (6:9, 5:11, 5:11).
Vyloučení: 7:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Kika, Pražák – Frodl, Špůr. Diváků: 223.

Fotogalerie

 

Komentář

Američtí hráči chtěli v utkání se Švýcarskem napravit pondělní zaváhání a svého soupeře už od úvodní buly mačkali v jeho obranném pásmu. Na první branku nemuseli diváci dlouho čekat. Po devětašedesáti vteřinách hry vypálil Adam Samuelsson od modré čáry a jeho střelu šikovně tečoval do sítě Jack Drury. Švýcaři sice vzápětí vyrovnali, rozhodčí ale jejich gól neuznal, neboť byl dosažen rukou. Následně začal tlak USA pomalu slábnout.

V patnácté minutě dostali hráči ze země helvétského kříže k dispozici přesilovou hru. V ní ještě gól nevstřelili, těsně po jejím skončení už se však dočkali. Valentin Nussbaumer našel krásnou žabičkou před bránou úplně voleného Gian-Marca Wettera, kterému už jen stačilo nasměrovat puk za přesouvajícího se Krawse. Do konce první třetiny už se nic významného nestalo, a tak šly týmy do kabin za nerozhodného stavu.

Druhé dějství začalo přesně v opačném duchu, jako to první. Byli to hráči v červených dresech, kteří tahali za delší konec a Spojené státy měly co dělat, aby neinkasovaly. Největší šanci si vypracoval Valentin Nussbaumer, jenž svou střelou z mezikruží orazítkoval břevno americké branky. O několik okamžiků později to zvonilo i na druhé straně, když měl Jack Drury před sebou úplně odkrytou klec. I on však mířil pouze do tyče!

Dvě minuty po polovině utkání měli Švýcaři další obrovskou příležitost. Sandro Schmid se ocitl úplně sám před americkým gólmanem a zkusil kličku do bekhendu. Ben Krews ale předvedl výborný zákrok a zastavil Schmidův blafák lapačkou! Ke konci prostřední dvacetiminutovky si Američané zahráli přesilovku. A dokázali ji využít! V chumlu v brankovišti se nejlépe zorientoval Curtis Hall, jenž dotlačil puk za brankovou čáru a vrátil svému týmu vedení.

Závěrečná perioda začala přesilovkou celku z Evropy. Američtí mladíci ale předvedli ukázkové oslabení a své soupeře v podstatě k ničemu nepustili. Hra byla poté plná nepřesností na obou stranách a k vidění bylo doslova minimum šancí. O větší vzrušení se nakonec postaral Stéphane Patry, který se prokličkoval až před Krawse. Z bezprostřední blízkosti ale trefil tyč!

Švýcaři se poté v závěru ještě snažili o vyrovnání, jenže hráči USA už si svůj hubený náskok pohlídali a připsali si první tři body do tabulky.

Ohlasy trenérů

Thierry Paterlini (trenér Švýcarska): Dnes jsme hráli naplno celých šedesát minut, což je to, o čem jsme mluvili po včerejším utkáním, že je potřeba zlepšit. Hráli jsme mnohem obětavěji. Bohužel jsme dali o jeden gól méně než soupeř.
Clark Donatelli (trenér USA): Dnes jsme měli skvělý nástup a odehráli velice dobrou první třetinu. Švýcaři hráli podle mě velmi dobře, byli obětaví a zblokovali hodně střel. My jsme hráli výborně a skvěle jsme plnili náš herní systém. Jsem na naše kluky hrdý. Dali jsme jim pokyny, oni si je vzali k srdci a splnili je.

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.