ČLÁNEK

Češi porazili Američany po prodloužení a na turnaji končí pátí

09.08.2019 | Redakce

Souboj o páté místo mezi českým národním týmem a reprezentací Spojených států amerických ovládli domácí hokejisté po prodloužení. Češi po povedené první třetině vedení v závěru ztratili a klání dospělo až do prodloužení, ve kterém rozhodl Pavel Novák.

Zápas č. 14  •  pá 9.8.2019  •  15:30  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
USA
3:4pp
( 0:2, 1:0, 2:1 - 0:1)
Česko
USA: Purcell (Hogg) – Kaiser, Ratzlaff, Gagne, Ellis, Bushy, Ma, Kempf – Estapa, Hayes, Gaffney – Hanas, Schoen, Samoskevich – Kirwan, Beck, Williams – Bantle, Shlaine, Biondi
Česko: Bednář (Čajan) – Baláž, Vacík, Hampl, Bláha, Svozil, Hrádek, Kremláček, Malák – Malát, Myšák, P. Novák – Handl, Gut, Chlubna – Macháček, Ivan, Matěj – Malý, Konečný, Simon
Branky a asistence: 36. Williams, 52. Hanas, 58. Ellis – 8. Gut (Chlubna), 11. Handl (Macháček), 52. Myšák (Malát, Vacík), 67. P. Novák (Chlubna)
Střely: 26:18 (10:5, 5:7, 11:5 - 1:0).
Vyloučení: 10:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0.
Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Lhotský, Svoboda. Diváků: 723.

Fotogalerie

 

Komentář

Poslední utkání českého týmu proti Spojeným státům americkým začalo opatrně, v podstatě z první vážnější akce padla i první branka. Tomáš Chlubna podržel puk v útočném pásmu, počkal si na najíždějícího Michala Guta, který bekhendem překonal amerického brankáře Purcella. Chvíli nato mohli ve vlastním oslabení udeřit Američané, Kaisera ale v úniku vychytal Bednář. V duchu otřepaného hokejového pravidla „nedáš, dostaneš“ se tak prosadili Češi. Tobiáš Handl dostal přihrávku zpoza branky a z bezprostřední blízkosti prostřelil Purcella. Zámořský soupeř dostal šanci k návratu do zápasu v podobě dvou přesilovek, obě však zůstaly nevyužity.

V úvodu druhého dějství se nechal vyloučit Biondi a Češi byli v následné přesilovce blízko třetí branky. Pěknou kombinaci zakončoval Malát, nedokázal však zblízka umístit kotouč do odkryté branky. Američané se postupně dostali do tempa a po několika chybách české obrany zahrozili před Bednářem. Byli to ale domácí, kteří měli další stoprocentní příležitost. Po propadáku v americké obraně jeli Češi čtyři na nikoho, Chlubna však situaci nevyřešil optimálně, Purcell jeho střelu mezi betony chytil. Zámořský celek poté paradoxně skóroval ve vlastním oslabení. Bednář chtěl rychle rozehrát, trefil ale jen hokejku Jacka Williamse, od které se kotouč odrazil do branky.

Na začátku poslední periody si oba týmy zahrály přesilovku, velkou šanci měli Američané. Na Bantlea zívala odkrytá branka, americký útočník ale puk nenabral na hůl a nepřekonal ležícího Bednáře. Hráči Spojených států nezužitkovali ani krátkou přesilovou hru 5 na 3, osm a půl minuty před koncem ale bylo vyrovnáno. Kelly našel před brankou Crosse Hanase, a ten z první uklidil puk do branky. Pouhých sedmnáct vteřin stačilo Čechům na vyrovnání. Jan Myšák dostal puk na levé straně a rychle jej doklepl do klece. Američané se nevzdali a dvě a půl minuty před koncem byli odměněni. Kelly přihrál Noahu Ellisovi, jenž rozradostnil střídačku vyrovnávacím gólem. Napínavý duel tak dospěl až do prodloužení, v němž se nechal vyloučit Kelly a Pavel Novák rozhodl o vítězství českého týmu 4:3.

Ohlasy trenérů

Pat Ferschweiler (hlavní trenér USA): „Myslím si, že celý tým do toho dal všechno a jsem hrdý na výkon, který hráči předvedli. Možná to tak nevypadalo, ale většinu utkání moji svěřenci předváděli to, co jsme po nich chtěli a do zápasu, jak jsem říkal, dali vše, na co měli. Je škoda, že jsme v prodloužení udělali faul a domácí hráč rozhodl krásnou střelou. Naše poslední tři zápasy skončily v prodloužení nebo nájezdech, takže je vidět, že tým bojoval až do konce. Musím přiznat, že nám týmu chyběli rození střelci, kteří by byli schopni takové zápasy rozhodnout. Výsledek celkově mohl být lepší, ale na druhou stranu si musíme přiznat, že jsme jako tým dohromady jen dva týdny. Každý zápas jsme se chtěli zlepšovat a dle mého se to povedlo.“

Karel Beran (hlavní trenér Česka): "Každého výhra těší, ať je to jakýkoli zápas. Přípravný i ten o páté místo. Jsme samozřejmě rádi, že když jsme se nedostali do semifinále, tak jsme to poslední utkání zvládli.Vstup jsme neměli dobrý, v prvních čtyřech pěti minutách byla Amerika lepší. Ten tlak jsme naštěstí ustáli a postupně se zlepšovali. Dali jsme dva góly, za stavu 2:0 jsme měli rozhodnout v přesilovkách. Šance tam byly, ale nezacházeli jsme s nimi tak dobře, abychom je využili. Pak nám soupeř snížil laciným gólem, který Američany nakopl. Nakonec to bylo hodně těžké, abychom zápas dotáhli do vítězného konce."

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??