ČLÁNEK

Drama ve finále Hlinka Gretzky Cupu! Zlato Kanadě vystřelil Malcom Spence

05.08.2023 | Adam Čuba

Velikého dramatu byli svědky diváci na břeclavském zimním stadionu. Bitva o zlato na Hlinka Gretzky Cupu mezi Českem a Kanadou nakonec došla až do dvacetiminutového prodloužení, sedm sekund před jeho koncem vystřelil Kanadě už 24.titul útočník Malcom Spence. Výborní Češi berou cenný kov po šesti letech, tentokrát je z toho stříbro.

Zápas č. 14  •  so 5.8.2023  •  17:00  •  Videozáznam
Kanada
3:2pp
( 0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)
Česko
Kanada: George (D'Aigle) – Marrelli, Elick, Dickinson (A), Mews, Danford, Cristoforo, Parekh – Misa, Catton (C), Wetsch – Beaudoin, McQueen, Ritchie – Spence, Lindstrom, Martone (A) – Massé, Josephson, Poirier – Greentree.
Česko: Milota (Mařík) – Skok, Jiříček (A), Zielinski, Hlinský (C), Galvas, Fibigr, Král – Kos, Benák, Titlbach – Pohludka, Sikora, Kubiesa – Lisler, Curran, Jecho (A) – Klíma, Drančák, Humeník – Chludil.
Branky a asistence: 21. Lindstrom (Martone), 30. Catton, 80. Spence – 9. Titlbach (Benák), 56. Kubiesa (Benák)
Střely: 42:32 (7:7, 12:13, 15:9 - 8:3).
Vyloučení: 9:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Jeřábek, Kika – Axman, Rampír. Diváků: 4711.

Fotogalerie

 

Komentář

Češi se v první třetině soustředili především na důslednou defenzivu, což se v kombinaci se skvělým a jistým Jakubem Milotou v zádech dařilo velmi slušně. Kanaďané si v prvních minutách nedokázali vytvořit žádnou vyloženou tutovku, a to i přes to, že střeleckou převahu měli značnou. Národní tým se snažil hrozit z rychlých protiútoků, ty sice ve většině případů nevyšly, jednou však ano. Po slibné Cattonově šanci se hra okamžitě otočila a ostrostřelec Adam Titlbach v úniku prostřelil brankáře Georgeho – 1:0.

Obrázek hry se příliš nezměnil, v největší šanci byl Ritchie, jenž se prosmýkl do šance a trefil tyčku. Na druhé straně byl blízko u pravé tyče volný Klíma. Hrdinou třetiny byl ale Jakub Milota, jenž chytal vskutku znamenitě a vyřešil nejeden problém české obrany.

Vstup do prostřední části hry se Česku nepovedl. Už v první minutě Češi propadli, Cayden Lindstrom se dostal za obranu a přesnou ranou vyrovnal.

Nedlouho poté následovala čtyřminutová přesilová hra, kterou ale domácí využít nedokázali. Nejblíže byl se svou ranou z levé strany Curran. Následně se národní tým dostal pod nepříjemný tlak, který vyvrcholil oslabením a gólem na 1:2. Javorové listy se prosadily svým pověstným důrazem v brankovišti, jako autor byl nakonec označen Berkly Catton.

V důsledku toho Češi museli směrem dopředu trošku přidat, slušnou ranou z dálky se prezentoval Jiříček, z otočky to velmi slibně zkoušel Klíma, po chvíli zase z nápřahu Jecho. Česko bylo blízko vytouženému gólu ve 32. minutě, puk ale přešel za čáru až po hvizdu rozhočího... Aktivita se v téhle části zápasu přelévala ze strany na stranu, branky jsme se ale nedočkali.

Ve třetí třetině Češi zahájili stíhací jízdu, dlouho se ale zdálo, že jim vyrovnání nebude přáno, nedařilo se ani v přesilovkách, kterých národní tým hrál hned několik. Zmínku však zaslouží výtečný gólman Jakub Milota, jenž odchytal jeden z nejlepších zápasů své dosavadní kariéry. Zuby si na něm vylámal i talentovaný mladík Misa…

Český tým se hnal dopředu i nadále, a nakonec se skutečně vyplatilo! V přečíslení 4 na 2 se k puku dostal Matěj Kubiesa, jenž dokázal kotouč nadvakrát dostat za Georgeho – 2:2. Zimní stadion v Břeclavi byl u vytržení. Češi se ještě pokusili strhnout vedení na svou stranu, nicméně nakonec se šlo do prodloužení.

To se hrálo ve formátu 3 na 3, což nabídlo množství přečíslení a úniků. Více jich měla přeci jen Kanada, opět se blýskl Michael Misa. I domácí hrozili, třeba takový Maxmilian Curran z mezikruží. Osmnáctka si pak dokonce zahrála přesilovou hru, v té několikrát ostře pálil obránce Jiříček.

Pouhých sedm vteřin před sirénou se hnal do dalšího úniku Malcom Spence, jenž si Milotu položil a z ostrého úhlu proměnil. Tady už nemohl pomoci ani výborný český brankář… Konečný stav – 3:2 pro Kanadu. Výborná reprezentace do 18 let tedy nakonec bere stříbrné medaile, jedná se o první podobný úspěch po šesti letech!

Ohlasy trenérů

Alan Letang (Kanada):„Je to opravdu skvělý pocit. Myslím, že všichni hráči dali do toho maximum. Oba týmy hrály tvrdě. Když se dostanete do prodloužení 3 na 3, tak vyhrát může každý. Jen doufáte, že se podaří únik nebo šťastný odraz. Břeclav byla skvělým místem, fanoušci zde vytvořili famózní atmosféru," řekl Alan Letang, hlavní trenér týmu Kanady. "Obě strany hrály s velkou intenzitou. Je občas zklamáním, že zápas jako tento musí mít poraženého, protože oba týmy do toho daly všechno.“

David Čermák(Česko): „V první třetině nám chyběl pohyb. Kanada byla lepší, výborně bruslila. Během druhé třetiny už trochu padla únava i na ně a už se to trošičku vyrovnávalo, se štěstím jsme ke konci vyrovnali. Měli jsme velkou šanci rozhodnout v prodloužení, kterou jsme bohužel nevyužili,“

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??